Processor usage


log in

Advanced search

Questions and Answers : Preferences : Processor usage

1 · 2 · 3 · Next
Author Message
Gone4good
Send message
Joined: 21 Dec 08
Posts: 20
Credit: 24,062
RAC: 0
Tanzania
Message 842925 - Posted: 21 Dec 2008, 6:26:38 UTC

I have a quad core cpu but I cant get seti to use more than 50% of the processor.

The boinc is all set up to use all 4 which it does and set to 100% time and 100% usange but when its running it processes 2 blocks @ approx 25% processor each.

It is barely using the available resources but I dont know how to make it use the rest.Anyone know how to resolve this please ?

Thanks Night,

OzzFan
Volunteer tester
Avatar
Send message
Joined: 9 Apr 02
Posts: 13704
Credit: 31,718,488
RAC: 12,618
United States
Message 843031 - Posted: 21 Dec 2008, 13:25:38 UTC - in response to Message 842925.

Are you using web preferences via your online account, or your local settings set in BOINC Manager? Also, if you're using the web prefs, what is the setting for % of processors (separate from % time and % usage)?
____________

Profile Ageless
Avatar
Send message
Joined: 9 Jun 99
Posts: 12468
Credit: 2,691,273
RAC: 1,148
Netherlands
Message 843077 - Posted: 21 Dec 2008, 16:04:28 UTC - in response to Message 842925.

The boinc is all set up to use all 4 which it does and set to 100% time and 100% usange but when its running it processes 2 blocks @ approx 25% processor each.

If you are seeing this in Windows Task Manager, then do know that that's normal. If I understand the sentence correctly, when you look in Task Manager, any of the tasks running is only using 25% of the CPU, right?

But Windows can only show a maximum of 100% with all processes added up. It won't show more than 100%. Click twice on the CPU column header in Task Manager to get all processes that use the CPU to the top. If there are now 4 processes taking 25%, then check what the processes are and if they coincide with project software.

A process showing 25% of the CPU being in use on a 4 core system means that that CPU is under full load. 4x25=100
____________
Jord

Fighting for the correct use of the apostrophe, together with Weird Al Yankovic

OzzFan
Volunteer tester
Avatar
Send message
Joined: 9 Apr 02
Posts: 13704
Credit: 31,718,488
RAC: 12,618
United States
Message 843154 - Posted: 21 Dec 2008, 19:55:48 UTC - in response to Message 843077.

The way I read it, he's only got 2 running @ 25% which suggests the other two cores are idle. Hopefully he'll clarify when he posts again.

Gone4good
Send message
Joined: 21 Dec 08
Posts: 20
Credit: 24,062
RAC: 0
Tanzania
Message 843567 - Posted: 22 Dec 2008, 10:27:40 UTC - in response to Message 843154.

Hi all

I had 2 processes running using 25% each but it wouldnt run anymore or run additional so was not utilising the full cpu.

I have managed to get it running now utilising all 4 cores at 25% total 100% usage which was actually down to the network not allowing the extra work to arrive.

Ive not used seti since the old version since I didnt have a pc worthy of doing this really to be honest so didnt know it also restricts network access as well as the cpu usage.Maybe since were mainly all on broadband its not something generally you think of much now compared to dial up days but anyway its running happily now. :)

Thanks for the replies guys.

Profile Mark Peters
Volunteer tester
Avatar
Send message
Joined: 5 Jul 02
Posts: 80
Credit: 582,966
RAC: 0
Belgium
Message 860682 - Posted: 1 Feb 2009, 13:49:14 UTC - in response to Message 843567.
Last modified: 1 Feb 2009, 14:04:22 UTC

Hello same problem here, what did you do to get the 4 processors to wortk 4 u again, I ran dry 4 all 4 processors, only do CUDA now.

1-2-2009 14:28:24|SETI@home|Sending scheduler request: To fetch work. Requesting 1719623 seconds of work, reporting 0 completed tasks
1-2-2009 14:28:29|SETI@home|Scheduler request completed: got 0 new tasks
1-2-2009 14:28:29|SETI@home|Message from server: (Project has no jobs available)
1-2-2009 14:30:26|SETI@home|Sending scheduler request: To fetch work. Requesting 1719628 seconds of work, reporting 0 completed tasks
1-2-2009 14:30:31|SETI@home|Scheduler request completed: got 0 new tasks
1-2-2009 14:30:31|SETI@home|Message from server: (Project has no jobs available)
1-2-2009 14:31:09|SETI@home|Computation for task 18dc08aa.30805.4572.11.8.239_1 finished
1-2-2009 14:31:09|SETI@home|Starting 18dc08aa.30805.4572.11.8.222_0
1-2-2009 14:31:09|SETI@home|Starting task 18dc08aa.30805.4572.11.8.222_0 using setiathome_enhanced version 608
1-2-2009 14:31:11|SETI@home|Started upload of 18dc08aa.30805.4572.11.8.239_1_0
1-2-2009 14:31:16|SETI@home|Finished upload of 18dc08aa.30805.4572.11.8.239_1_0
1-2-2009 14:32:38|SETI@home|Sending scheduler request: Requested by user. Requesting 1719768 seconds of work, reporting 1 completed tasks
1-2-2009 14:32:43|SETI@home|Scheduler request completed: got 0 new tasks
1-2-2009 14:32:43|SETI@home|Message from server: (Project has no jobs available)

Settings are usage of 100% CPU time, mean 25% times 4 =100%, read about the time state.xml file, but noting wrong I can see.

host_cpid>843b0de3450770b437497318cfbf2ecf</host_cpid>
<p_ncpus>4</p_ncpus>
<p_vendor>GenuineIntel</p_vendor>
<p_model>Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz [x86 Family 6 Model 15 Stepping 11]</p_model>
<p_features>fpu tsc pae nx sse sse2 pni mmx</p_features>
<p_fpops>0.000000</p_fpops>
<p_iops>0.000000</p_iops>
<p_membw>0.000000</p_membw>
<p_calculated>0.000000</p_calculated>
<m_nbytes>2145910784.000000</m_nbytes>
<m_cache>0.000000</m_cache>
<m_swap>4522303488.000000</m_swap>
<d_total>491525242880.000000</d_total>
<d_free>460097323008.000000</d_free>
<os_name>Microsoft Windows Vista</os_name>
<os_version>Professional Edition, (06.00.6000.00)</os_version>
<accelerators>NVIDIA GeForce 8600 GT</accelerators>
</host_info>
- <time_stats>
<on_frac>1.000000</on_frac>
<connected_frac>-1.000000</connected_frac>
<active_frac>1.000000</active_frac>
<cpu_efficiency>1.000000</cpu_efficiency>
<last_update>1206320284.263535</last_update>
</time_stats>
- <net_stats>
<bwup>0.000000</bwup>
<avg_up>0.000000</avg_up>
<avg_time_up>0.000000</avg_time_up>
<bwdown>23509.615385</bwdown>
<avg_down>2031230533.297978</avg_down>
<avg_time_down>1206320255.309935</avg_time_down>
</net_stats>
<active_task_set />
<platform_name>windows_intelx86</platform_name>
<core_client_major_version>5</core_client_major_version>
<core_client_minor_version>10</core_client_minor_version>
<core_client_release>45</core_client_release>
<user_run_request>2</user_run_request>
<user_network_request>2</user_network_request>
<new_version_check_time>0.000000</new_version_check_time>
<all_projects_list_check_time>1206320255.871534</all_projects_list_check_time>
- <proxy_info>
<socks_version>5</socks_version>
<socks_server_name />
<socks_server_port>80</socks_server_port>
<http_server_name />
<http_server_port>80</http_server_port>
<socks5_user_name />
<socks5_user_passwd />
<http_user_name />
<http_user_passwd />
</proxy_info>
</client_state>

Only runs one project, setting are between 3 and 5 days of work.

Can you help?

Kind regards,

Mark
____________
To boldly go where no human has gone before!

OzzFan
Volunteer tester
Avatar
Send message
Joined: 9 Apr 02
Posts: 13704
Credit: 31,718,488
RAC: 12,618
United States
Message 860693 - Posted: 1 Feb 2009, 14:16:10 UTC - in response to Message 860682.

Hello same problem here, what did you do to get the 4 processors to wortk 4 u again, I ran dry 4 all 4 processors, only do CUDA now.

Only runs one project, setting are between 3 and 5 days of work.

Can you help?

Kind regards,

Mark


Your problem is that CUDA is SETI MultiBeam only, and when your system is set to run CUDA, it runs on the GPU only and not the CPU. The only way to make the other cores busy is to have a different app, such as AstroPulse, or sign up with a different project.

This is a limitation with BOINC that should be addressed in the next public release.
____________

Profile Gundolf Jahn
Send message
Joined: 19 Sep 00
Posts: 3184
Credit: 361,286
RAC: 37
Germany
Message 860697 - Posted: 1 Feb 2009, 14:21:47 UTC - in response to Message 860682.

Hello same problem here, what did you do to get the 4 processors to wortk 4 u again, I ran dry 4 all 4 processors, only do CUDA now.
...
1-2-2009 14:28:29|SETI@home|Message from server: (Project has no jobs available)
...
1-2-2009 14:30:31|SETI@home|Message from server: (Project has no jobs available)
...
1-2-2009 14:32:43|SETI@home|Message from server: (Project has no jobs available)

...
Only runs one project, setting are between 3 and 5 days of work.

Reason in red (color by me).
Possible way out: change bold, i.e. attach to one ore more other projects (I run Einstein@home beside SETI)

Gruß,
Gundolf

PS: Okay, this time OzzFan was faster :-)
____________
Computer sind nicht alles im Leben. (Kleiner Scherz)

SETI@home classic workunits 3,758
SETI@home classic CPU time 66,520 hours

malignantpoodle
Send message
Joined: 3 Feb 09
Posts: 205
Credit: 421,416
RAC: 0
United States
Message 861801 - Posted: 4 Feb 2009, 8:05:07 UTC - in response to Message 843077.
Last modified: 4 Feb 2009, 8:10:42 UTC


But Windows can only show a maximum of 100% with all processes added up.

A process showing 25% of the CPU being in use on a 4 core system means that that CPU is under full load. 4x25=100


That's not true at all.

100% on each of 4 cores

It's likely that the app just isn't properly optimized for multi-core systems, or it could be that the limitation is elsewhere making a bottleneck that can't saturate all cores.

Profile Ageless
Avatar
Send message
Joined: 9 Jun 99
Posts: 12468
Credit: 2,691,273
RAC: 1,148
Netherlands
Message 861803 - Posted: 4 Feb 2009, 8:21:37 UTC - in response to Message 861801.


But Windows can only show a maximum of 100% with all processes added up.

A process showing 25% of the CPU being in use on a 4 core system means that that CPU is under full load. 4x25=100


That's not true at all.

100% on each of 4 cores

Now check in the Processes tab...
____________
Jord

Fighting for the correct use of the apostrophe, together with Weird Al Yankovic

Profile Byron S Goodgame
Volunteer tester
Avatar
Send message
Joined: 16 Jan 06
Posts: 1151
Credit: 3,936,993
RAC: 0
United States
Message 861804 - Posted: 4 Feb 2009, 8:24:15 UTC - in response to Message 861801.
Last modified: 4 Feb 2009, 8:24:51 UTC


But Windows can only show a maximum of 100% with all processes added up.

A process showing 25% of the CPU being in use on a 4 core system means that that CPU is under full load. 4x25=100


That's not true at all.

100% on each of 4 cores

It's likely that the app just isn't properly optimized for multi-core systems, or it could be that the limitation is elsewhere making a bottleneck that can't saturate all cores.


I think you may be misunderstanding what Ageless was saying. From what I understood from his message.
But Windows can only show a maximum of 100% with all processes added up. It won't show more than 100%. Click twice on the CPU column header in Task Manager to get all processes that use the CPU to the top.

It appears to me Ageless was refering to the process tab, so the next statements from Ageless

there are now 4 processes taking 25%, then check what the processes are and if they coincide with project software.

A process showing 25% of the CPU being in use on a 4 core system means that that CPU is under full load. 4x25=100

still seems to refer to the process tab, not the performance tab of Windows Task Manager. In either case, as even shown in the pic your provided, Windows is using no more than 100% of the cpu. Each one of the graphs in the pic you showed represent 25$ of the 100% of the cpu's on that system.

Edit: repeat of what Ageless said.
____________

malignantpoodle
Send message
Joined: 3 Feb 09
Posts: 205
Credit: 421,416
RAC: 0
United States
Message 861805 - Posted: 4 Feb 2009, 8:25:55 UTC
Last modified: 4 Feb 2009, 8:27:12 UTC

CPU Usage: 100%

You're right, I guess I just don't understand because I'm at 100% wherever I look.

Profile Byron S Goodgame
Volunteer tester
Avatar
Send message
Joined: 16 Jan 06
Posts: 1151
Credit: 3,936,993
RAC: 0
United States
Message 861807 - Posted: 4 Feb 2009, 8:31:31 UTC - in response to Message 861805.
Last modified: 4 Feb 2009, 8:34:03 UTC

CPU Usage: 100%

You're right, I guess I just don't understand because I'm at 100% wherever I look.

Do you only have one process running when you click on the process tab?

Edit: After you click twice on the CPU column header in Task Manager to get all processes that use the CPU to the top.
____________

malignantpoodle
Send message
Joined: 3 Feb 09
Posts: 205
Credit: 421,416
RAC: 0
United States
Message 861808 - Posted: 4 Feb 2009, 8:34:14 UTC - in response to Message 861807.
Last modified: 4 Feb 2009, 8:34:34 UTC

Here;

Process tab

Profile Byron S Goodgame
Volunteer tester
Avatar
Send message
Joined: 16 Jan 06
Posts: 1151
Credit: 3,936,993
RAC: 0
United States
Message 861809 - Posted: 4 Feb 2009, 8:37:54 UTC - in response to Message 861808.
Last modified: 4 Feb 2009, 8:38:12 UTC

Here;

Process tab

Edit: After you click twice on the CPU column header in Task Manager to get all processes that use the CPU to the top. You have the processes using none of the cpu at the moment at the top, you need to get the ones using the cpu to the top.
____________

malignantpoodle
Send message
Joined: 3 Feb 09
Posts: 205
Credit: 421,416
RAC: 0
United States
Message 861810 - Posted: 4 Feb 2009, 8:39:23 UTC

Look again, CPU 99. I should have brought it all the way to the top, it's like fourth down. But, I'll do it again, just a moment.

Profile Byron S Goodgame
Volunteer tester
Avatar
Send message
Joined: 16 Jan 06
Posts: 1151
Credit: 3,936,993
RAC: 0
United States
Message 861812 - Posted: 4 Feb 2009, 8:42:49 UTC - in response to Message 861810.
Last modified: 4 Feb 2009, 8:43:28 UTC

Look again, CPU 99. I should have brought it all the way to the top, it's like fourth down. But, I'll do it again, just a moment.

Yes I see everest using all 99%, sorry small screen laptop. But you would need to do this with Boinc, (since that's what we're talking about) so that 4 processes are using each core, instead of one process using the 4 cores..
____________

malignantpoodle
Send message
Joined: 3 Feb 09
Posts: 205
Credit: 421,416
RAC: 0
United States
Message 861813 - Posted: 4 Feb 2009, 8:43:10 UTC

Process

malignantpoodle
Send message
Joined: 3 Feb 09
Posts: 205
Credit: 421,416
RAC: 0
United States
Message 861814 - Posted: 4 Feb 2009, 8:45:48 UTC - in response to Message 861812.

Look again, CPU 99. I should have brought it all the way to the top, it's like fourth down. But, I'll do it again, just a moment.

Yes I see everest using all 99%, sorry small screen laptop. But you would need to do this with Boinc, (since that's what we're talking about) so that 4 processes are using each core, instead of one process using the 4 cores..


No. My point was that Windows does not display full load on a quad core by showing 25% usage. Full load is 100%, not 25%x4. That's what I was getting at.

Boinc not being able to do it is another matter.

Profile Byron S Goodgame
Volunteer tester
Avatar
Send message
Joined: 16 Jan 06
Posts: 1151
Credit: 3,936,993
RAC: 0
United States
Message 861815 - Posted: 4 Feb 2009, 8:47:58 UTC - in response to Message 861814.

Look again, CPU 99. I should have brought it all the way to the top, it's like fourth down. But, I'll do it again, just a moment.

Yes I see everest using all 99%, sorry small screen laptop. But you would need to do this with Boinc, (since that's what we're talking about) so that 4 processes are using each core, instead of one process using the 4 cores..


No. My point was that Windows does not display full load on a quad core by showing 25% usage. Full load is 100%, not 25%x4. That's what I was getting at.

Boinc not being able to do it is another matter.

OK, I got something different from it, I thought the point of Agless's post was how it pertained to Boinc.
____________

1 · 2 · 3 · Next

Questions and Answers : Preferences : Processor usage

Copyright © 2014 University of California