Updated to GEFORCE Experience NVIDiA drivers, SETI stopped using 1080 GPU

Questions and Answers : GPU applications : Updated to GEFORCE Experience NVIDiA drivers, SETI stopped using 1080 GPU
Message board moderation

To post messages, you must log in.

AuthorMessage
Profile Paul McMullin

Send message
Joined: 16 Sep 01
Posts: 3
Credit: 9,467,575
RAC: 37,871
United States
Message 1857318 - Posted: 24 Mar 2017, 2:03:32 UTC

I got a new computer with an MSI GTX 1080 NVIDIA card; I installed Boinc and the seti project, and it was screaming thru tasks using the GPU. After a few days, a notification popped up offering to update the NVIDIA driver with the GEFORCE Experience driver, which I accepted. Once that installation completed, the "Tasks" display no longer shows that the GPU is being used, and the Statistics page shows that I'm only processing about 1/20th the number of SETI tasks I was the first few days.

There don't seem to be any posts about incompatibilities with GEFORCE Experience drivers.

How do I get Boinc/Seti back to using the GPU? (I do have "use GPU always" checked!)
ID: 1857318 · Report as offensive
Profile Paul McMullin

Send message
Joined: 16 Sep 01
Posts: 3
Credit: 9,467,575
RAC: 37,871
United States
Message 1857324 - Posted: 24 Mar 2017, 2:16:50 UTC - in response to Message 1857318.  

Bah - just after posting that, I reopened the "Task" panel, and found that it was showing quite a few tasks; at the top of the list, it showed 8 work units in progress, but when I scrolled down in the list, I found a ninth work unit "in progress, using 0.466 CPUs + 1 NVIDIA GPU".

Out of curiosity, I tried clicking on the "Status" header at the top of that column on the "Tasks" window, and it resorted the column... clicking a second time got the column resorted with the "0.466 CPUs + 1 NVIDIA GPU" task at the top of the column. Maybe the last few days, when I was ONLY seeing 9 work units (8 active and 1 ready to start, none apparently using the GPU), the only available work units weren't 'GPU compatible'?

In any case, it DOES seem to be using the GPU now.

(I blame the new machine's Windows 10 OS for my confusion - doesn't EVERYONE hate Windows?)
ID: 1857324 · Report as offensive
OzzFan
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 9 Apr 02
Posts: 15578
Credit: 55,130,622
RAC: 28,413
United States
Message 1857393 - Posted: 24 Mar 2017, 10:21:41 UTC - in response to Message 1857324.  

Bah - just after posting that, I reopened the "Task" panel, and found that it was showing quite a few tasks; at the top of the list, it showed 8 work units in progress, but when I scrolled down in the list, I found a ninth work unit "in progress, using 0.466 CPUs + 1 NVIDIA GPU".


Maybe you're showing all tasks and can't find just the ones running. In BOINC Manager, on the Tasks tab, there's a button on the left under Commands. If the top button reads "Show active tasks" then you're seeing all tasks. If the button shows "Show all tasks", then you're seeing only the running tasks. I prefer to only see the running tasks so I can keep an eye on what is running and how it is doing.

(I blame the new machine's Windows 10 OS for my confusion - doesn't EVERYONE hate Windows?)


Except that this is purely an application problem (learning to use BOINC), and not really the fault of the OS. BOINC would be the same look and feel on any other OS.

And no, I personally love Windows. I've been using it since 3.1 and have been a happy Windows user ever since.
ID: 1857393 · Report as offensive
Profile Ageless
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 9 Jun 99
Posts: 14242
Credit: 3,541,345
RAC: 2,008
Netherlands
Message 1857401 - Posted: 24 Mar 2017, 11:19:43 UTC - in response to Message 1857393.  

And no, I personally love Windows. I've been using it since 3.1 and have been a happy Windows user ever since.
Microsoft knows everything about you that it can, and possibly even more than you know about you? ;-)
Jord

Ancient Astronaut Theorists suggest that in many ways, you can be considered an alien conspiracy!
ID: 1857401 · Report as offensive
Jay

Send message
Joined: 15 Jul 99
Posts: 1
Credit: 0
RAC: 0
United States
Message 1857785 - Posted: 27 Mar 2017, 0:38:32 UTC

I have an NVIDIA GEFORCE 660 GTX and, all of a sudden, it stopped working with SETI. My preferences are set to use it always, it just stopped working a few days ago. There is nothing wrong with the GPU. Running Windows 10 Pro. Any ideas??
ID: 1857785 · Report as offensive
Profile Paul McMullin

Send message
Joined: 16 Sep 01
Posts: 3
Credit: 9,467,575
RAC: 37,871
United States
Message 1858500 - Posted: 31 Mar 2017, 2:19:48 UTC - in response to Message 1857785.  

(I hate windows) Just about anything I try to do in WIndows seems fragile; I've had Linux systems that ran for MONTHS without problems... I don't think I've ever run any flavor of Windows that I didn't have to reinstall stuff to restore functionality that "just stopped working" - so my advice is "try reinstalling Boinc and then reconnecting to the SETI project". But (I hate windows) I imagine you've tried that already.

Good luck!
ID: 1858500 · Report as offensive
OzzFan
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 9 Apr 02
Posts: 15578
Credit: 55,130,622
RAC: 28,413
United States
Message 1858505 - Posted: 31 Mar 2017, 3:07:53 UTC - in response to Message 1858500.  
Last modified: 31 Mar 2017, 3:11:28 UTC

LOL Think you said you hate Windows enough times?
ID: 1858505 · Report as offensive
Profile Bernie VineProject Donor
Volunteer moderator
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 26 May 99
Posts: 9080
Credit: 51,188,921
RAC: 21,387
United Kingdom
Message 1858529 - Posted: 31 Mar 2017, 7:27:13 UTC - in response to Message 1857785.  

I have an NVIDIA GEFORCE 660 GTX and, all of a sudden, it stopped working with SETI. My preferences are set to use it always, it just stopped working a few days ago. There is nothing wrong with the GPU. Running Windows 10 Pro. Any ideas??


You have no computers connected to this account.

So you must have at least one other account.

If perhaps you could restart BOINC and post the first 30 or so lines from the log it will be helpful.
ID: 1858529 · Report as offensive
Profile Larry Sugden

Send message
Joined: 24 Mar 16
Posts: 2
Credit: 2,800,008
RAC: 1,869
United States
Message 1861669 - Posted: 15 Apr 2017, 15:32:05 UTC - in response to Message 1858529.  
Last modified: 15 Apr 2017, 16:01:54 UTC

I, too, have been having issues since the latest Windows 10 Update.
Event Log Extract:
4/15/2017 8:09:23 AM | | CUDA: NVIDIA GPU 0: GeForce GTX 750 Ti (driver version 381.65, CUDA version 8.0, compute capability 5.0, 2048MB, 1690MB available, 1388 GFLOPS peak)
4/15/2017 8:09:23 AM | | App version needs OpenCL but GPU doesn't support it
4/15/2017 8:09:23 AM | SETI@home | Application uses missing NVIDIA GPU
4/15/2017 8:09:23 AM | | App version needs OpenCL but GPU doesn't support it
4/15/2017 8:09:23 AM | SETI@home | Application uses missing NVIDIA GPU
4/15/2017 8:09:23 AM | SETI@home | Missing coprocessor for task 17oc08ae.1325.11524.16.43.196_1
4/15/2017 8:09:23 AM | SETI@home | Missing coprocessor for task 17oc08ae.373.11933.14.41.131_1
4/15/2017 8:09:23 AM | SETI@home | Missing coprocessor for task 17oc08ae.373.11933.14.41.206_1
4/15/2017 8:09:23 AM | SETI@home | Missing coprocessor for task 17oc08ae.1287.11933.15.42.183_0
4/15/2017 8:09:23 AM | SETI@home | Missing coprocessor for task blc04_2bit_guppi_57829_02404_HIP38712_0008.13119.818.23.46.174.vlar_0
4/15/2017 8:09:23 AM | SETI@home | Missing coprocessor for task blc04_2bit_guppi_57829_02758_HIP37492_0009.13179.0.23.46.96.vlar_0
4/15/2017 8:09:23 AM | SETI@home | Missing coprocessor for task blc04_2bit_guppi_57829_02404_HIP38712_0008.13119.818.23.46.182.vlar_1
4/15/2017 8:09:23 AM | SETI@home | Missing coprocessor for task blc04_2bit_guppi_57829_02027_HIP37909_0007.13237.0.24.47.195.vlar_1
4/15/2017 8:09:23 AM | SETI@home | Missing coprocessor for task blc04_2bit_guppi_57829_02758_HIP37492_0009.13179.0.23.46.111.vlar_1
4/15/2017 8:09:23 AM | SETI@home | Missing coprocessor for task blc04_2bit_guppi_57829_02027_HIP37909_0007.13150.0.24.47.184.vlar_1
4/15/2017 8:09:23 AM | SETI@home | Missing coprocessor for task 19au08ac.7780.11933.12.39.182_0

Some tasks are running, upload/download working. I just don't understand why I am getting these errors. I have updated the GPU drivers, went to reinstall BOINC and selected "Repair" and it is working with the exception of the tasks noted above.

Any ideas what's up?

UPDATE: Apparently, the problem is in the new Nvidia Drivers. This forum post fixed it:
http://setiathome.berkeley.edu/forum_thread.php?id=81004&postid=1849381#1849381

That post directs you to an Nvidia Hotfix download. I downloaded the HotFix and Run as Administrator. Select Custom Installation. I do not have, nor use 3D Vision things, so I do not install those drivers. Kept the current (latest versions) of PhysX, HD audio, and selected only the graphics driver, which shows as an older version. After installation, do a computer restart, and problem is solved.

Hope this helps others having the same issue. Be sure to notify Nvidia so they can fix their drivers in the next update.
ID: 1861669 · Report as offensive

Questions and Answers : GPU applications : Updated to GEFORCE Experience NVIDiA drivers, SETI stopped using 1080 GPU


 
©2017 University of California
 
SETI@home and Astropulse are funded by grants from the National Science Foundation, NASA, and donations from SETI@home volunteers. AstroPulse is funded in part by the NSF through grant AST-0307956.