ATI App w/. 5870 is extremely slow

Message boards : Number crunching : ATI App w/. 5870 is extremely slow
Message board moderation

To post messages, you must log in.

AuthorMessage
Astromancer.
Avatar

Send message
Joined: 12 Sep 02
Posts: 32
Credit: 2,664,331
RAC: 0
United States
Message 1172104 - Posted: 19 Nov 2011, 5:25:17 UTC

Hey all,

I just set up the ATI Open CL app and it seems to be running slower than on my CPU. CCC and GPU-z are showing 0% usage mostly with spikes to 33% or so.

CPU usage is very low so it's not running on the cpu. Any suggestions on how to speed it up?

i5-750 @ 3.3Ghz for the CPU, 11.11 drivers for the GPU. I know it won't run as fast as on NV cards, but I figure it should run a heck of a lot faster than what it is.
ID: 1172104 · Report as offensive
Profile skildude
Avatar

Send message
Joined: 4 Oct 00
Posts: 9541
Credit: 50,759,529
RAC: 60
Yemen
Message 1172107 - Posted: 19 Nov 2011, 5:34:02 UTC - in response to Message 1172104.  

yes. uninstall the drivers you are running and go back to the 11.2 version. thats the last high GPU usage driver from ATI. make sure you use driver sweeper to get all the other ati drivers that the unistaller misses


In a rich man's house there is no place to spit but his face.
Diogenes Of Sinope
ID: 1172107 · Report as offensive
Iona
Avatar

Send message
Joined: 12 Jul 07
Posts: 790
Credit: 22,438,118
RAC: 0
United Kingdom
Message 1172145 - Posted: 19 Nov 2011, 10:07:01 UTC - in response to Message 1172104.  

You're absolutely right....it should be completing tasks much faster than that. As skildude said, make sure you use Driver Sweeper to remove the current drivers, as the ATI Uninstall utility misses rather a lot of things which can result in all sorts of problems when you install the earlier drivers. I'm running an ATI 4890, using the 'slower' 11.5 drivers (it was a good balance for me in a 'daily drive') and thats doing Astropulse WUs, typically in 11,000 secs, 'normal' MB in around 2800 secs and 'shorties' in about 800 secs. With that 5870 and the 11.2 drivers, you should be seeing much better times than those. You might also want to consider using the Lunatics enhanced CPU app.


Don't take life too seriously, as you'll never come out of it alive!
ID: 1172145 · Report as offensive
Astromancer.
Avatar

Send message
Joined: 12 Sep 02
Posts: 32
Credit: 2,664,331
RAC: 0
United States
Message 1172168 - Posted: 19 Nov 2011, 13:23:07 UTC
Last modified: 19 Nov 2011, 13:25:57 UTC

I guess it's a good thing I don't play any new games. lol

Though I hate going backwards on driver versions. I'll give it a go. Thanks for the help. Though some WU's do seem to use the card, the one I'm currently running is using the GPU at 96%. Strange.


I'd throw the CPU versions in as well, but I run WCG on the CPU. ;)
ID: 1172168 · Report as offensive
Claggy
Volunteer tester

Send message
Joined: 5 Jul 99
Posts: 4654
Credit: 47,537,079
RAC: 4
United Kingdom
Message 1172170 - Posted: 19 Nov 2011, 13:28:57 UTC - in response to Message 1172104.  
Last modified: 19 Nov 2011, 13:39:13 UTC

Using the -hp switch helped when running ATI AP r521 on my i7 2600K, otherwise the HD5770 didn't get fed properly,

Claggy
ID: 1172170 · Report as offensive
Astromancer.
Avatar

Send message
Joined: 12 Sep 02
Posts: 32
Credit: 2,664,331
RAC: 0
United States
Message 1172340 - Posted: 19 Nov 2011, 23:48:33 UTC - in response to Message 1172170.  
Last modified: 20 Nov 2011, 0:01:14 UTC

Using the -hp switch helped when running ATI AP r521 on my i7 2600K, otherwise the HD5770 didn't get fed properly,

Claggy


I'll give that a try, but what about the MB? Since I always seem to get MB tasks and not AP ones.

::EDIT:: I set -hp and it did seem to help a little, but a driver change is still required. Since the AMD site is down for maintenance I'll have to wait a bit for that.

Now one important question I have is. If I install 11.2 and then run 11.11 and only have it update the graphics drivers and not the ATI APP / OpenCL drivers, that should give me the higher performance with the SETI app while giving me the latest graphics drivers?

I'll give it a try once I can download, but figured I'd see if anyone else has done it in the meantime.
ID: 1172340 · Report as offensive
Wembley
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 16 Sep 09
Posts: 429
Credit: 1,844,293
RAC: 0
United States
Message 1172359 - Posted: 20 Nov 2011, 0:46:23 UTC - in response to Message 1172340.  

If I install 11.2 and then run 11.11 and only have it update the graphics drivers and not the ATI APP / OpenCL drivers, that should give me the higher performance with the SETI app while giving me the latest graphics drivers?

I'll give it a try once I can download, but figured I'd see if anyone else has done it in the meantime.


Internal function calls and API's may change randomly between versions, so I have my doubts that would work out well.
ID: 1172359 · Report as offensive
Astromancer.
Avatar

Send message
Joined: 12 Sep 02
Posts: 32
Credit: 2,664,331
RAC: 0
United States
Message 1172384 - Posted: 20 Nov 2011, 2:22:57 UTC
Last modified: 20 Nov 2011, 3:13:08 UTC

Well I added the -hp bit to the app_info, uninstalled the drivers and did a driver sweep. Installed the 11.3's and am having the exact same thing going on.

Any more suggestions?

::EDIT:: And I scrolled back up and saw 11.2 not 11.3... Guess I'm going to re-install again! lol >.<

And with the 11.2 installed, it's going much faster. Though it keeps downloading vlar WU's. Which is about the worst case WU iirc. But it looks like it'll process it in about 30min.
ID: 1172384 · Report as offensive
Profile HAL9000
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 11 Sep 99
Posts: 6533
Credit: 196,805,888
RAC: 57
United States
Message 1172393 - Posted: 20 Nov 2011, 3:19:01 UTC - in response to Message 1172384.  

Well I added the -hp bit to the app_info, uninstalled the drivers and did a driver sweep. Installed the 11.3's and am having the exact same thing going on.

Any more suggestions?

::EDIT:: And I scrolled back up and saw 11.2 not 11.3... Guess I'm going to re-install again! lol >.<

And with the 11.2 installed, it's going much faster. Though it keeps downloading vlar WU's. Which is about the worst case WU iirc. But it looks like it'll process it in about 30min.

The ATI cards don't have the choke and die issue that NVIDIA cards would have. I only had an issue on my E8400 if both cores and the GPU were all doing VLAR tasks. Then things started to get wonky. Then again I see that on CPU only machines when all cores are doing VLAR tasks.
SETI@home classic workunits: 93,865 CPU time: 863,447 hours
Join the BP6/VP6 User Group today!
ID: 1172393 · Report as offensive
Astromancer.
Avatar

Send message
Joined: 12 Sep 02
Posts: 32
Credit: 2,664,331
RAC: 0
United States
Message 1172397 - Posted: 20 Nov 2011, 3:44:03 UTC

I noticed that windows was still usable instead of stuttering like crazy when a NV card had a VLAR. And since I only run SETI on GPU's I guess I'll be fine unless it interacts poorly with some WCG project.

Thanks for the help all. Now my only problem is that the dust bunnies need to be evicted from the 5870's heatsink!
ID: 1172397 · Report as offensive
Profile Mike Special Project $75 donor
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 17 Feb 01
Posts: 33590
Credit: 79,922,639
RAC: 80
Germany
Message 1172465 - Posted: 20 Nov 2011, 9:57:25 UTC

Now you can change appinfo to run 2 units a time.
Look at my results. your card should be a little faster.

Change

<cmdline>-period_iterations_num 15 -instances_per_device 2</cmdline>
<count>0.5</count>

Mike



With each crime and every kindness we birth our future.
ID: 1172465 · Report as offensive
Astromancer.
Avatar

Send message
Joined: 12 Sep 02
Posts: 32
Credit: 2,664,331
RAC: 0
United States
Message 1172504 - Posted: 20 Nov 2011, 16:55:11 UTC - in response to Message 1172465.  

Now the Iterations line I'm going to guess is how many "packets" of information processed before the gpu is released for other things like updating the screen?
ID: 1172504 · Report as offensive
Claggy
Volunteer tester

Send message
Joined: 5 Jul 99
Posts: 4654
Credit: 47,537,079
RAC: 4
United Kingdom
Message 1172507 - Posted: 20 Nov 2011, 16:59:00 UTC - in response to Message 1172504.  

Now the Iterations line I'm going to guess is how many "packets" of information processed before the gpu is released for other things like updating the screen?

From the r177 release posting:

Command line parameter that application supports
-period_iterations_num <N> splits single longest PulseFind kernes call on N calls
-period_iterations_num 1 (default value)
If you see lags in GUI or even driver restarts - add this parameter with value >1 (integer numbers).

-instances_per_device <N> allows to run N app instances per single device
-instances_per_device 1 (default value)

-hp will instruct application to rise its priority class to high. Useful when host under high non-BOINC loads. Also useful if BOINc client itself imposes high load on CPU.

Claggy
ID: 1172507 · Report as offensive
Astromancer.
Avatar

Send message
Joined: 12 Sep 02
Posts: 32
Credit: 2,664,331
RAC: 0
United States
Message 1172528 - Posted: 20 Nov 2011, 17:55:49 UTC - in response to Message 1172507.  

Thanks Claggy, even though I did read that thread... I totally missed the part about the CL parameters.
ID: 1172528 · Report as offensive

Message boards : Number crunching : ATI App w/. 5870 is extremely slow


 
©2022 University of California
 
SETI@home and Astropulse are funded by grants from the National Science Foundation, NASA, and donations from SETI@home volunteers. AstroPulse is funded in part by the NSF through grant AST-0307956.