Astropulse 6.02 Windows for OpenCL on ATI released.

Message boards : News : Astropulse 6.02 Windows for OpenCL on ATI released.
Message board moderation

To post messages, you must log in.

1 · 2 · 3 · 4 . . . 45 · Next

AuthorMessage
Profile Eric J Korpela
Volunteer moderator
Project administrator
Project developer
Project scientist
Avatar

Send message
Joined: 15 Mar 05
Posts: 1547
Credit: 26,917,711
RAC: 1,578
United States
Message 42182 - Posted: 17 Apr 2012, 22:57:55 UTC

Or at least I hope it will be released. I fully expect this release attempt to fail, or if it is released I expect it to fail to run for many of you.

Let me know how it goes.
ID: 42182 · Report as offensive
Profile Eric J Korpela
Volunteer moderator
Project administrator
Project developer
Project scientist
Avatar

Send message
Joined: 15 Mar 05
Posts: 1547
Credit: 26,917,711
RAC: 1,578
United States
Message 42183 - Posted: 17 Apr 2012, 23:47:07 UTC

I think the scheduler it treating it as a normal ATI app with extreme requirements rather than a OpenCl apps, so I'm going to need to find the problem with the scheduler and build a new one.
ID: 42183 · Report as offensive
Profile Eric J Korpela
Volunteer moderator
Project administrator
Project developer
Project scientist
Avatar

Send message
Joined: 15 Mar 05
Posts: 1547
Credit: 26,917,711
RAC: 1,578
United States
Message 42184 - Posted: 18 Apr 2012, 1:09:56 UTC - in response to Message 42183.  

After much trying and at least two scheduler changes, and a recompile of the feeder, two people have gotten OpenCL/ATI Astropulse v6 work units.

Now if they come back OK.
ID: 42184 · Report as offensive
zombie67 [MM]
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 18 May 06
Posts: 280
Credit: 26,328,714
RAC: 826
United States
Message 42185 - Posted: 18 Apr 2012, 2:09:52 UTC
Last modified: 18 Apr 2012, 2:11:32 UTC

Odd. I had to turn on CPU, in order to get an ATI GPU app. This is with 7.0.25.

FWIW, it worked fine.

http://setiweb.ssl.berkeley.edu/beta/result.php?resultid=10777921
Dublin, California
Team: SETI.USA

ID: 42185 · Report as offensive
Profile Eric J Korpela
Volunteer moderator
Project administrator
Project developer
Project scientist
Avatar

Send message
Joined: 15 Mar 05
Posts: 1547
Credit: 26,917,711
RAC: 1,578
United States
Message 42186 - Posted: 18 Apr 2012, 3:43:58 UTC - in response to Message 42185.  

I was noticing that. Even with my changes the scheduler will say "Not Looking for CPU apps" from time to time.

I may have to change some default parameters in the opencl ati planner.
ID: 42186 · Report as offensive
DavidH
Volunteer tester

Send message
Joined: 14 Mar 12
Posts: 4
Credit: 273,123
RAC: 0
United States
Message 42187 - Posted: 18 Apr 2012, 4:30:59 UTC

4/17/2012 11:09:36 PM | | OpenCL: ATI GPU 0: ATI RV770 (driver version CAL 1.4.1703, device version OpenCL 1.0 AMD-APP (898.1), 512MB, 480MB available)


As I am getting no work units shall I assume this requires a OpenCL 1.1 gpu? :-/
ID: 42187 · Report as offensive
(Switching to iGPU only here)
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 10 Mar 12
Posts: 1655
Credit: 12,395,700
RAC: 6,307
Sweden
Message 42188 - Posted: 18 Apr 2012, 5:27:09 UTC - in response to Message 42182.  

Or at least I hope it will be released. I fully expect this release attempt to fail, or if it is released I expect it to fail to run for many of you.

Let me know how it goes.



AMD ATI Radeon HD 4700/4800 (RV740/RV770) (1024MB) driver: 1.4.1016

I'll see when I come home this evening if I can get any. I'll change some cache settings to make it easier getting them.
WARNING!! "THIS IS A SIGNATURE", of the "IT MAY CHANGE AT ANY MOMENT" type. It may, or may not be considered insulting, all depending upon HOW SENSITIVE THE VIEWER IS, to certain inputs to/from the nervous system.
ID: 42188 · Report as offensive
TRuEQ & TuVaLu
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 28 Jan 11
Posts: 619
Credit: 2,580,051
RAC: 0
Sweden
Message 42191 - Posted: 18 Apr 2012, 10:41:36 UTC - in response to Message 42185.  

Odd. I had to turn on CPU, in order to get an ATI GPU app. This is with 7.0.25.

FWIW, it worked fine.

http://setiweb.ssl.berkeley.edu/beta/result.php?resultid=10777921


I did as I use too, detach project and then re-attach it.
It did work fine. BM 7.0.26
I don't have CPU marked in preferences.

//TRuEQ
TRuEQ & TuVaLu
ID: 42191 · Report as offensive
TRuEQ & TuVaLu
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 28 Jan 11
Posts: 619
Credit: 2,580,051
RAC: 0
Sweden
Message 42192 - Posted: 18 Apr 2012, 10:44:30 UTC

First task completed.

http://setiweb.ssl.berkeley.edu/beta/result.php?resultid=10778437

I'll run some more.


//TRuEQ
TRuEQ & TuVaLu
ID: 42192 · Report as offensive
TRuEQ & TuVaLu
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 28 Jan 11
Posts: 619
Credit: 2,580,051
RAC: 0
Sweden
Message 42193 - Posted: 18 Apr 2012, 11:52:36 UTC

Second task completed and validated.

http://setiweb.ssl.berkeley.edu/beta/result.php?resultid=10778428

I wonder why CPU is running at 0.975+1ATI GPU

This is what I use in the app_info.xml for CPU when doing ATI ap tasks.
<avg_ncpus>0.04</avg_ncpus>
<max_ncpus>0.2</max_ncpus>

//TRuEQ
TRuEQ & TuVaLu
ID: 42193 · Report as offensive
Richard Haselgrove
Volunteer tester

Send message
Joined: 3 Jan 07
Posts: 1451
Credit: 3,266,428
RAC: 1
United Kingdom
Message 42194 - Posted: 18 Apr 2012, 11:52:56 UTC - in response to Message 42191.  

Odd. I had to turn on CPU, in order to get an ATI GPU app. This is with 7.0.25.

I did as I use too, detach project and then re-attach it.

It shouldn't be necessary to detach/reattach, but it might be a good idea to edit (and thus re-create) your preference settings for the project.

This post by Bernd Machenschalk at Einstein yesterday explains why:

... that problem lies deep in BOINC istelf and is not easy to fix.

Technically the problem is that what is presented to the user as an "opt-out" is actually implemented as an "opt-in", and thus only affects the applications known at the time when you change your preferences. Applications that are issued afterwards are basically ignored.

I think you opted out of FGRP1 before S6LV1 was issued. If so, changing your preferences on the website first to accept all apps (and save!), then disabling FGRP1 again should fix the problem.
ID: 42194 · Report as offensive
TRuEQ & TuVaLu
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 28 Jan 11
Posts: 619
Credit: 2,580,051
RAC: 0
Sweden
Message 42195 - Posted: 18 Apr 2012, 12:20:05 UTC
Last modified: 18 Apr 2012, 12:38:40 UTC

I just switched GPU cards from my Nvidia 250 to ATI 4850 on my second computor.
I am not getting any ATI tasks for the 4850.
I am running BM 6.12.34 and using Catalyst driver 12.3

Hopefully it can run SETI Beta OpenCl ATI ap tasks soon.

So now it is running some openCl tasks on project Milkyway.
It will be ready to run a couple of ap tasks as soon. When app is ready iI'll try again.

//TRuEQ
TRuEQ & TuVaLu
ID: 42195 · Report as offensive
Richard Haselgrove
Volunteer tester

Send message
Joined: 3 Jan 07
Posts: 1451
Credit: 3,266,428
RAC: 1
United Kingdom
Message 42196 - Posted: 18 Apr 2012, 12:54:19 UTC - in response to Message 42195.  

I am not getting any ATI tasks for the 4850.
I am running BM 6.12.34 and using Catalyst driver 12.3

You may need to update BOINC to v7.0.25/26, as you did on your other machine.

True OpenCL scheduling requires BOINC v7, and if Eric has followed Applications and versions carefully (it isn't completely clear from the release news), he might have set BOINC v7 as the minimum core client version for Astropulse v6.02
ID: 42196 · Report as offensive
zombie67 [MM]
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 18 May 06
Posts: 280
Credit: 26,328,714
RAC: 826
United States
Message 42197 - Posted: 18 Apr 2012, 13:47:19 UTC - in response to Message 42193.  

This is what I use in the app_info.xml for CPU when doing ATI ap tasks.
<avg_ncpus>0.04</avg_ncpus>
<max_ncpus>0.2</max_ncpus>

FWIW, I am not using anonymous platform. Perhaps that is why you received work without checking "CPU" in preferences, and I did not?
Dublin, California
Team: SETI.USA

ID: 42197 · Report as offensive
zombie67 [MM]
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 18 May 06
Posts: 280
Credit: 26,328,714
RAC: 826
United States
Message 42198 - Posted: 18 Apr 2012, 14:27:31 UTC
Last modified: 18 Apr 2012, 14:27:57 UTC

Update: I detached, quit BOINC. Then updated my preferences to remove CPU. Then restarted BOINC and added this project. And I am getting work. So the trick worked, for whatever reason.

Also, the run time estimate is *way* off. BOINC thinks the task will take 8 days to run. (It was the same before the detach/reattach). Actual run times are either 45 minutes, or 3 seconds (two different types of tasks?). DCF will correct this over time, of course. Just FYI.

http://setiweb.ssl.berkeley.edu/beta/results.php?hostid=56750
Dublin, California
Team: SETI.USA

ID: 42198 · Report as offensive
TRuEQ & TuVaLu
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 28 Jan 11
Posts: 619
Credit: 2,580,051
RAC: 0
Sweden
Message 42199 - Posted: 18 Apr 2012, 14:50:44 UTC - in response to Message 42196.  

I am not getting any ATI tasks for the 4850.
I am running BM 6.12.34 and using Catalyst driver 12.3

You may need to update BOINC to v7.0.25/26, as you did on your other machine.

True OpenCL scheduling requires BOINC v7, and if Eric has followed Applications and versions carefully (it isn't completely clear from the release news), he might have set BOINC v7 as the minimum core client version for Astropulse v6.02


I updated BM to 7.0.26 but no luck with "stock" ati app
So I dl Raistmers .r560 app and that one works so the ATI 4850 should be able to run ATI ap tasks.

//TRuEQ
TRuEQ & TuVaLu
ID: 42199 · Report as offensive
Profile Raistmer
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 18 Aug 05
Posts: 2423
Credit: 15,878,738
RAC: 0
Russia
Message 42200 - Posted: 18 Apr 2012, 15:21:44 UTC - in response to Message 42198.  

Update: I detached, quit BOINC. Then updated my preferences to remove CPU. Then restarted BOINC and added this project. And I am getting work. So the trick worked, for whatever reason.

Also, the run time estimate is *way* off. BOINC thinks the task will take 8 days to run. (It was the same before the detach/reattach). Actual run times are either 45 minutes, or 3 seconds (two different types of tasks?). DCF will correct this over time, of course. Just FYI.

http://setiweb.ssl.berkeley.edu/beta/results.php?hostid=56750


Good to see it working in "stock" mode too, I'm really happy.
About different workload types:

In ap_remove_radar.cpp: get_indices_to_randomize: num_ffts_forecast < 100. Blanking too much RFI?


So, they are just noisy ones.

News about SETI opt app releases: https://twitter.com/Raistmer
ID: 42200 · Report as offensive
Profile Raistmer
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 18 Aug 05
Posts: 2423
Credit: 15,878,738
RAC: 0
Russia
Message 42201 - Posted: 18 Apr 2012, 15:24:58 UTC - in response to Message 42199.  
Last modified: 18 Apr 2012, 15:27:06 UTC

I am not getting any ATI tasks for the 4850.
I am running BM 6.12.34 and using Catalyst driver 12.3

You may need to update BOINC to v7.0.25/26, as you did on your other machine.

True OpenCL scheduling requires BOINC v7, and if Eric has followed Applications and versions carefully (it isn't completely clear from the release news), he might have set BOINC v7 as the minimum core client version for Astropulse v6.02


I updated BM to 7.0.26 but no luck with "stock" ati app
So I dl Raistmers .r560 app and that one works so the ATI 4850 should be able to run ATI ap tasks.

//TRuEQ


Perhaps It requires OpenCL 1.1 to be downloaded (app itself doesn't require it, plan class can).

It would be nice to see what requirements were used, especially what OpenCL version and BOINC version.
Eric ?

P.S. To reserve full CPU core is too much for ATi build. It can make sense for NV one (because of NV driver issues).
News about SETI opt app releases: https://twitter.com/Raistmer
ID: 42201 · Report as offensive
Profile Eric J Korpela
Volunteer moderator
Project administrator
Project developer
Project scientist
Avatar

Send message
Joined: 15 Mar 05
Posts: 1547
Credit: 26,917,711
RAC: 1,578
United States
Message 42202 - Posted: 18 Apr 2012, 15:31:50 UTC - in response to Message 42187.  

DavidH,

Here's the log for one of your hosts... Unfortunately the reason is buried in "app_plan() returned false". Whoever wrote the OpenCL planner didn't put a whole lot of effort into diagnostic messages. I suppose I'll have to. My guess is the OpenCL version.

2012-04-17 21:22:06.9282 [PID=21763]   Request: [USER#17366] [HOST#58300] [IP 98.195.174.153] client 7.0.25
2012-04-17 21:22:06.9294 [PID=21763]    [send] Not using matchmaker scheduling; Not using EDF sim
2012-04-17 21:22:06.9294 [PID=21763]    [send] CPU: req 1.00 sec, 0.00 instances; est delay 0.00
2012-04-17 21:22:06.9294 [PID=21763]    [send] ATI: req 1.00 sec, 0.00 instances; est delay 0.00
2012-04-17 21:22:06.9294 [PID=21763]    [send] work_req_seconds: 1.00 secs
2012-04-17 21:22:06.9294 [PID=21763]    [send] available disk 99.72 GB, work_buf_min 21600
2012-04-17 21:22:06.9295 [PID=21763]    [send] active_frac 0.999910 on_frac 0.913832
2012-04-17 21:22:06.9295 [PID=21763]    [send] p_vm_extensions_disabled: no
2012-04-17 21:22:06.9295 [PID=21763]    [send] CPU features: fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 htt pni cx
16 syscall nx lm svm sse4a osvw ibs page1gb rdtscp 3dnowext 3dnow
2012-04-17 21:22:06.9304 [PID=21763]    [version] looking for version of astropulse_v6
2012-04-17 21:22:06.9304 [PID=21763]    [version] [AV#321] Skipping CPU version - user prefs say no CPUs
2012-04-17 21:22:06.9304 [PID=21763]    [version] Checking plan class 'opencl_ati_101'
2012-04-17 21:22:06.9304 [PID=21763]    [version] Couldn't open plan class spec file '../plan_class_spec.xml'
2012-04-17 21:22:06.9305 [PID=21763]    [version] [AV#327] app_plan() returned false

ID: 42202 · Report as offensive
Profile Raistmer
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 18 Aug 05
Posts: 2423
Credit: 15,878,738
RAC: 0
Russia
Message 42203 - Posted: 18 Apr 2012, 15:39:47 UTC

And what is: Couldn't open plan class spec file '../plan_class_spec.xml' ?
News about SETI opt app releases: https://twitter.com/Raistmer
ID: 42203 · Report as offensive
1 · 2 · 3 · 4 . . . 45 · Next

Message boards : News : Astropulse 6.02 Windows for OpenCL on ATI released.


 
©2019 University of California
 
SETI@home and Astropulse are funded by grants from the National Science Foundation, NASA, and donations from SETI@home volunteers. AstroPulse is funded in part by the NSF through grant AST-0307956.