SpeedFan Problem???

Message boards : Number crunching : SpeedFan Problem???
Message board moderation

To post messages, you must log in.

AuthorMessage
Cruncher-American Special Project $75 donor

Send message
Joined: 25 Mar 02
Posts: 1468
Credit: 282,328,929
RAC: 107,935
United States
Message 1911165 - Posted: 6 Jan 2018, 17:49:55 UTC

I have a Samsung HD501LJ 500GB which I installed Win 7 on to test some new hardware (my E5-2860 v2s, but that is another thread). When I start up the system, it seems to run OK, but opening SpeedFan to the SMART tab does NOT show the HDD. If I look in the little messasge window SF provides, I see the following message:

ProbeSCSI: WARNING: hard disk skipped because of invalid returned LogSense data.

(Crystal Disk Info works OK, sees the drive, only bad thing is ONE reallocated sector, but no pendings)

What does this mean? Would that imply that the disk is damaged in some way that would cause instability? The system starts up OK, runs SAH for awhile (a half hour or maybe longer), and then seizes up. (Does not appear temperature related, as far as I can tell monitoring CPU and HDD and GPU temps).

Thanks for any ideas!
ID: 1911165 · Report as offensive
Grant (SSSF)
Volunteer tester

Send message
Joined: 19 Aug 99
Posts: 10316
Credit: 138,496,004
RAC: 82,068
Australia
Message 1911257 - Posted: 6 Jan 2018, 20:54:05 UTC - in response to Message 1911165.  

What does this mean? Would that imply that the disk is damaged in some way that would cause instability?

Or Speed Fan needs an update to support that drive on that OS on that motherboard.
Grant
Darwin NT
ID: 1911257 · Report as offensive
spitfire_mk_2
Avatar

Send message
Joined: 14 Apr 00
Posts: 557
Credit: 26,165,686
RAC: 1
United States
Message 1911335 - Posted: 7 Jan 2018, 0:09:40 UTC

I have used SpeedFan in the past.
Did you look when it was updated last? Is anybody actually maintaining it?
ID: 1911335 · Report as offensive
Mithotar
Avatar

Send message
Joined: 11 Apr 01
Posts: 80
Credit: 51,236,224
RAC: 27,948
United States
Message 1911380 - Posted: 7 Jan 2018, 1:36:01 UTC - in response to Message 1911165.  
Last modified: 7 Jan 2018, 1:39:35 UTC

I get this same error with my Toshiba DT01ACA2 (2000.4GB) drives...........

It has something (I think) to do with the program not being able to properly
detect these newer drives as ATA but somehow gets confused and sees them
as SCSI drives......

Anyhow other than that it works just fine (The SMART tab seems to pull the drives
data fine as well)

The program is kept up to date and is actively supported
ID: 1911380 · Report as offensive
Mithotar
Avatar

Send message
Joined: 11 Apr 01
Posts: 80
Credit: 51,236,224
RAC: 27,948
United States
Message 1911385 - Posted: 7 Jan 2018, 1:43:54 UTC - in response to Message 1911380.  

The system I have SpeedFan running on doesn't have any of the drive issues
you report so I'd suspect a bad/defective drive.

I run Speedfan on all 3 of my crunchers without any issues
ID: 1911385 · Report as offensive
Profile Brent Norman Special Project $250 donor
Volunteer tester

Send message
Joined: 1 Dec 99
Posts: 2390
Credit: 269,979,955
RAC: 668,417
Canada
Message 1911424 - Posted: 7 Jan 2018, 5:35:57 UTC - in response to Message 1911380.  

I wouldn't say it is actively supported.
SpeedFan 4.52
Copyright 2000-2017 by Alfredo Milani Comparetti
Donate something for SpeedFan :-)
Last edited on 03 Jul 2011

ID: 1911424 · Report as offensive
Mithotar
Avatar

Send message
Joined: 11 Apr 01
Posts: 80
Credit: 51,236,224
RAC: 27,948
United States
Message 1912071 - Posted: 10 Jan 2018, 6:46:28 UTC - in response to Message 1911424.  

I wouldn't say it is actively supported.
SpeedFan 4.52
Copyright 2000-2017 by Alfredo Milani Comparetti
Donate something for SpeedFan :-)
Last edited on 03 Jul 2011



You might need to dig just a little deeper

Click "support" on the home page
Then "bug tracking system" near the top

This brings up the Mantis Bug Tracker..........
Select "View Issues"

http://www.bugtrack.almico.com/view_all_bug_page.php


A bit hidden but still active
ID: 1912071 · Report as offensive
Profile Ageless
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 9 Jun 99
Posts: 14565
Credit: 3,716,969
RAC: 904
Netherlands
Message 1912079 - Posted: 10 Jan 2018, 8:18:52 UTC

So no one thinks of putting this whole error into Google and see what it comes up with?

Anyway, check S.M.A.R.T., see if anything's out of the ordinary
Jord

Ancient Astronaut Theorists can tell you that I do not help with tech questions via private message. Please use the forums for that.
ID: 1912079 · Report as offensive

Message boards : Number crunching : SpeedFan Problem???


 
©2018 University of California
 
SETI@home and Astropulse are funded by grants from the National Science Foundation, NASA, and donations from SETI@home volunteers. AstroPulse is funded in part by the NSF through grant AST-0307956.