Unable to connect to core client


log in

Advanced search

Message boards : Number crunching : Unable to connect to core client

Author Message
Diane Hyatt-Little
Send message
Joined: 11 Mar 13
Posts: 7
Credit: 8,160
RAC: 0
United States
Message 1348930 - Posted: 21 Mar 2013, 0:57:52 UTC

Does anyone know why my BOINC manager is saying this? Can't connect? Is something going on that I should know about?
Thank you!

____________

Profile Fred E.Project donor
Volunteer tester
Send message
Joined: 22 Jul 99
Posts: 768
Credit: 24,139,004
RAC: 0
United States
Message 1348941 - Posted: 21 Mar 2013, 2:31:33 UTC
Last modified: 21 Mar 2013, 2:34:33 UTC

Does anyone know why my BOINC manager is saying this? Can't connect? Is something going on that I should know about?
Thank you

Had hoped someone would come along with the answer by now, but I'd suggest rebooting the computer to see if that fixes it. If not, may need more involved steps. There's a similar problem and some comments in this thread.

Edit: forgot to say welcome to the project!
____________
Another Fred
Support SETI@home when you search the Web with GoodSearch or shop online with GoodShop.

Diane Hyatt-Little
Send message
Joined: 11 Mar 13
Posts: 7
Credit: 8,160
RAC: 0
United States
Message 1348943 - Posted: 21 Mar 2013, 2:46:44 UTC - in response to Message 1348941.

Thank you for the advice and thank you for the welcome! Will try to reboot.

Diane
____________

Profile Gatekeeper
Avatar
Send message
Joined: 14 Jul 04
Posts: 887
Credit: 176,479,616
RAC: 0
United States
Message 1348951 - Posted: 21 Mar 2013, 3:13:14 UTC - in response to Message 1348943.

Thank you for the advice and thank you for the welcome! Will try to reboot.

Diane


Fred, check your link..it runs to a user, not a thread.......

____________

Profile Fred E.Project donor
Volunteer tester
Send message
Joined: 22 Jul 99
Posts: 768
Credit: 24,139,004
RAC: 0
United States
Message 1348955 - Posted: 21 Mar 2013, 3:42:13 UTC

Fred, check your link..it runs to a user, not a thread.......

Oops, my mistake. Meant this post and other comments. Not much there, though. I've also had a mysterious instance of this in the past couple of days.

http://setiathome.berkeley.edu/forum_thread.php?id=71170&postid=1348652
____________
Another Fred
Support SETI@home when you search the Web with GoodSearch or shop online with GoodShop.

Profile Wowbagger, the Infinitely Prolonged
Send message
Joined: 4 Nov 11
Posts: 31
Credit: 999,738
RAC: 3,203
Australia
Message 1348969 - Posted: 21 Mar 2013, 4:57:00 UTC - in response to Message 1348955.

im having the same problem dianne,the whole program has ground to a halt but the weird thing is all my info has been erased.............the whole program is empty of data.......... i hope i havent lost all my credits!
____________
http://allprojectstats.com/s2397981b0a.png

Profile Wowbagger, the Infinitely Prolonged
Send message
Joined: 4 Nov 11
Posts: 31
Credit: 999,738
RAC: 3,203
Australia
Message 1348971 - Posted: 21 Mar 2013, 5:12:37 UTC

hhhmmmmm interesting.when you go to the 'tasks' tab in boinic there are no tasks there..........i used to run seti and Einstein@home.. now these tasks have vanished!!!!! its like the whole thing was reset to default or something?
maybee uninstall the whole thing and reinstall boinic again? how can i do this and keep my current credits? sorry in advance for my noobness
____________
http://allprojectstats.com/s2397981b0a.png

rob smithProject donor
Volunteer tester
Send message
Joined: 7 Mar 03
Posts: 8819
Credit: 63,251,021
RAC: 82,906
United Kingdom
Message 1348995 - Posted: 21 Mar 2013, 7:00:48 UTC

Periodically I have the BOINC manager GUI stop communicating with the rest of the BOINC system.
The solution I use is to:
Close the manager GUI
Right mouse click on the BOINC icon in the task bar and select "exit", a dialog box pops up, tick the "Stop running science applications" option and then press "OK". This will stop the science applications running for a short time.
Wait a few seconds for the science applications to stop, and restart the BOINC manager.
Within a few seconds of the manager GUI opening you should see the science applications task list appear, and then start running (sometimes there is a delay if BOINC decides it needs to run benchmark calibration)

To make life simple for me, I've got a shortcut to BOINC on my desktop so I don't have to go digging for it....
____________
Bob Smith
Member of Seti PIPPS (Pluto is a Planet Protest Society)
Somewhere in the (un)known Universe?

Profile WilliamProject donor
Volunteer tester
Avatar
Send message
Joined: 14 Feb 13
Posts: 1610
Credit: 9,470,168
RAC: 16
Message 1349028 - Posted: 21 Mar 2013, 9:15:11 UTC

The problem also crops up if the client (boinc.exe in your task manager) is too busy to talk to the manager. That can happen when e.g. it's waiting for some net related responses or when AntiVirus (AV) programs are interfering.

Make sure the boinc program and data directories are excluded from your AV.

Check in task manager if boinc.exe is running. If it is and the Manager isn't - kill boinc.exe in the task manager, wait a little and restart the manager - that should restart boinc.exe as well. In theory a restarted manager should pick up the running instance of boinc.exe but sometimes it just fails to do so, in which case manually killing the boinc.exe can help.
NB the 'correct' way to do this is to issue 'boinccmd --quit' from a console [if necessary from the boinc program dir], so boinc can gracefully shut down and write client_state.xml. If you just kill it you can lose a couple minutes (or hours depending on app) of crunching.

Of course a clean reboot should accomplish the same.
____________
A person who won't read has no advantage over one who can't read. (Mark Twain)

Profile WilliamProject donor
Volunteer tester
Avatar
Send message
Joined: 14 Feb 13
Posts: 1610
Credit: 9,470,168
RAC: 16
Message 1349030 - Posted: 21 Mar 2013, 9:31:14 UTC - in response to Message 1348971.

hhhmmmmm interesting.when you go to the 'tasks' tab in boinic there are no tasks there..........i used to run seti and Einstein@home.. now these tasks have vanished!!!!! its like the whole thing was reset to default or something?
maybee uninstall the whole thing and reinstall boinic again? how can i do this and keep my current credits? sorry in advance for my noobness

What does the Event Log say?
If the manager is not connected to the client, it doesn't know about what projects or tasks are running. In standard operation when stopping and restarting boinc, you will notice that it takes a moment or two for the task list to populate. That's the time between the manager starting and getting information from the client.

A normal uninstall/reinstall will not touch your data directory - you continue where you left off.

Your credits are not stored locally but on the server. If you completely wipe the boinc directories and start (as if it was a new host) on project attach/add you will be asked if you are a new or a returning user. A new user is prompted to supply an email address and a password (double checked). A returning user is asked for the same email address and the password used (same as for your account here). The host is then attached to the already exsisting account - no credits lost. You may get a new host ID though.
____________
A person who won't read has no advantage over one who can't read. (Mark Twain)

Profile Wowbagger, the Infinitely Prolonged
Send message
Joined: 4 Nov 11
Posts: 31
Credit: 999,738
RAC: 3,203
Australia
Message 1351079 - Posted: 27 Mar 2013, 4:21:05 UTC - in response to Message 1349030.

i might do an uninstal.............

another really weird thing is if i leave the pc alaone for long enough it starts crunching........the fans ramp up and it behaves as if its crunching the numbers..........but its all blank
____________
http://allprojectstats.com/s2397981b0a.png

Profile Wowbagger, the Infinitely Prolonged
Send message
Joined: 4 Nov 11
Posts: 31
Credit: 999,738
RAC: 3,203
Australia
Message 1351080 - Posted: 27 Mar 2013, 4:38:44 UTC - in response to Message 1351079.

for goodness sakes.............

i uninstalled my antiviras ( avast free) and problem solved..................it was blocking it from communicationg with the sever,but i never touched the settings and i even had the firewall off............

computers,gotta love 'em ;-)


p.s thanx for all the replies,cheers
____________
http://allprojectstats.com/s2397981b0a.png

Profile Mark WyzenbeekProject donor
Avatar
Send message
Joined: 28 Jun 99
Posts: 93
Credit: 1,736,088
RAC: 1,403
United States
Message 1351114 - Posted: 27 Mar 2013, 8:40:11 UTC - in response to Message 1351080.

Try AVG free. I use it without any problems.
____________
The Universe is not only stranger than you imagine, it's stranger than you can imagine.

SETI@home classic workunits 1,405 CPU time 57,318 hours

Message boards : Number crunching : Unable to connect to core client

Copyright © 2014 University of California