Correct Lunatic's Settings for AMD HD5450

Message boards : Number crunching : Correct Lunatic's Settings for AMD HD5450

To post messages, you must log in.

1 · 2 · 3 · 4 · Next

AuthorMessage
Profile Peter Cook
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 3 Jul 99
Posts: 91
Credit: 11,631,924
RAC: 6,659
United Kingdom
Message 1204502 - Posted: 10 Mar 2012, 10:26:20 UTC

Hi guys sorry to bother you again but does anyone know the correct settings for the AMD HD5450 chipset in Lunatic's 0.39 installation as when I first installed it I found it was running ok until, I restarted the PC and it has never worked since even after re-installation!


ID: 1204502 · Report as offensive
Profile Mike
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 17 Feb 01
Posts: 29579
Credit: 49,094,761
RAC: 17,066
Germany
Message 1204507 - Posted: 10 Mar 2012, 10:36:03 UTC

You have to make sure OpenCL is activated by the drivers.
Use GPUz to see OpenCL is checked.


With each crime and every kindness we birth our future.

ID: 1204507 · Report as offensive
Profile Peter Cook
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 3 Jul 99
Posts: 91
Credit: 11,631,924
RAC: 6,659
United Kingdom
Message 1204512 - Posted: 10 Mar 2012, 10:57:46 UTC - in response to Message 1204507.  

Thanks Mike, but as I am still a GPU noob can you tell me where to find GPUz please.


ID: 1204512 · Report as offensive
Profile Bhagwanmike

Send message
Joined: 4 Jun 99
Posts: 29
Credit: 10,032,246
RAC: 6,304
United States
Message 1204513 - Posted: 10 Mar 2012, 11:07:01 UTC

You can get it from:
http://www.techpowerup.com/downloads/SysInfo/GPU-Z/


ID: 1204513 · Report as offensive
Profile Peter Cook
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 3 Jul 99
Posts: 91
Credit: 11,631,924
RAC: 6,659
United Kingdom
Message 1204515 - Posted: 10 Mar 2012, 11:12:10 UTC - in response to Message 1204513.  
Last modified: 10 Mar 2012, 11:16:38 UTC

One again thanks guys! I found the OpenGL settings and enabled triple buffering as it was not selected. Will that help in any way?

Edit, OpenCL is not active according got GPUz! How do I activate it?


ID: 1204515 · Report as offensive
Profile Mike
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 17 Feb 01
Posts: 29579
Credit: 49,094,761
RAC: 17,066
Germany
Message 1204518 - Posted: 10 Mar 2012, 11:22:06 UTC - in response to Message 1204515.  

One again thanks guys! I found the OpenGL settings and enabled triple buffering as it was not selected. Will that help in any way?

Edit, OpenCL is not active according got GPUz! How do I activate it?


What i was thinking.
You need to install AMD drivers with OpenCL support.
The package says OpenCL runtime.

What drivers you are using ?
Its also shown in GPUz.

With each crime and every kindness we birth our future.

ID: 1204518 · Report as offensive
Profile HAL9000
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 11 Sep 99
Posts: 6096
Credit: 155,220,288
RAC: 49,200
United States
Message 1204519 - Posted: 10 Mar 2012, 11:24:02 UTC

I don't see any machines in your hardware list with a HD5450.
When you start BOINC do you see a message like this one in the BOINC event log? Advanced > Event log or CTRL + SHIFT + E
3/10/2012 6:20:51 AM | | ATI GPU 0: ATI Radeon HD 5x00 series (Cedar) (CAL version 1.4.815, 1024MB, 120 GFLOPS peak)

If you see "no usable gpus detected" then there is something else afoot.


SETI@home classic workunits: 93,865 CPU time: 863,447 hours
Join the BP6/VP6 User Group today!

ID: 1204519 · Report as offensive
Profile Peter Cook
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 3 Jul 99
Posts: 91
Credit: 11,631,924
RAC: 6,659
United Kingdom
Message 1204521 - Posted: 10 Mar 2012, 11:41:48 UTC - in response to Message 1204519.  

The HD5450 is not running on mine but my daughters! The Drivers I am running are the automatic updates selected for the card! I get no messages at all so I guess it's just the incorrect install settings plus OpenCL is not active.

The driver version is atiumdag 8.930.0.0 / win7


ID: 1204521 · Report as offensive
Profile Peter Cook
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 3 Jul 99
Posts: 91
Credit: 11,631,924
RAC: 6,659
United Kingdom
Message 1204522 - Posted: 10 Mar 2012, 11:44:10 UTC - in response to Message 1204519.  

Looking through the event log it does say no usable GPU's found!


ID: 1204522 · Report as offensive
Profile Peter Cook
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 3 Jul 99
Posts: 91
Credit: 11,631,924
RAC: 6,659
United Kingdom
Message 1204523 - Posted: 10 Mar 2012, 11:45:30 UTC

Should I download this package? http://developer.amd.com/sdks/AMDAPPSDK/Pages/default.aspx


ID: 1204523 · Report as offensive
Richard HaselgroveProject Donor
Volunteer tester

Send message
Joined: 4 Jul 99
Posts: 11140
Credit: 83,749,597
RAC: 46,075
United Kingdom
Message 1204524 - Posted: 10 Mar 2012, 11:47:49 UTC - in response to Message 1204523.  

Should I download this package? http://developer.amd.com/sdks/AMDAPPSDK/Pages/default.aspx

No, you don't need the full developer SDKs (Software Development Kits).

Just look for OpenCL or APP inclusive packages on the regular driver download page.

ID: 1204524 · Report as offensive
Profile Mike
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 17 Feb 01
Posts: 29579
Credit: 49,094,761
RAC: 17,066
Germany
Message 1204525 - Posted: 10 Mar 2012, 11:49:51 UTC
Last modified: 10 Mar 2012, 11:51:23 UTC

For win 7 32 bit.

http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Pages/radeonaiw_vista32.aspx

win 7 64 bit

http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Pages/radeonaiw_vista64.aspx

Dont forget to uninstall old drivers first and reboot.


With each crime and every kindness we birth our future.

ID: 1204525 · Report as offensive
Profile Peter Cook
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 3 Jul 99
Posts: 91
Credit: 11,631,924
RAC: 6,659
United Kingdom
Message 1204527 - Posted: 10 Mar 2012, 11:52:36 UTC - in response to Message 1204525.  

Thanks for the links, now the driver is sorted what about the install settings? As her PC is a core2 Duo running the HD5450 which settings should I use!


ID: 1204527 · Report as offensive
Profile HAL9000
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 11 Sep 99
Posts: 6096
Credit: 155,220,288
RAC: 49,200
United States
Message 1204535 - Posted: 10 Mar 2012, 12:29:09 UTC - in response to Message 1204527.  

Thanks for the links, now the driver is sorted what about the install settings? As her PC is a core2 Duo running the HD5450 which settings should I use!

The install settings for the driver? You can use the default values, which installs everything, if you like. I normally only uncheck one thing on their install. Which has to do with some media something or other that I don't need.

In GPU computing updating drivers can be a bad thing. So you might want to disable that for the machine.
SETI@home classic workunits: 93,865 CPU time: 863,447 hours
Join the BP6/VP6 User Group today!

ID: 1204535 · Report as offensive
Profile Peter Cook
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 3 Jul 99
Posts: 91
Credit: 11,631,924
RAC: 6,659
United Kingdom
Message 1204536 - Posted: 10 Mar 2012, 12:40:36 UTC - in response to Message 1204535.  

Great got OpenCl active now! So the last question for the HD5450 which Astropulse and Multibeam setting should I use for the Lunatics install?


ID: 1204536 · Report as offensive
Profile Mike
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 17 Feb 01
Posts: 29579
Credit: 49,094,761
RAC: 17,066
Germany
Message 1204537 - Posted: 10 Mar 2012, 12:46:49 UTC - in response to Message 1204536.  
Last modified: 10 Mar 2012, 12:47:53 UTC

Great got OpenCl active now! So the last question for the HD5450 which Astropulse and Multibeam setting should I use for the Lunatics install?


If you want to edit appinfo use this.

MB

-period_iterations_num 20 -instances_per_device 2 -no_gpu_lock

count 0.5

AP

-instances_per_device 2 -unroll 6 -ffa_block 4096 -ffa_block_fetch 2048

count 0.5

should work nicely.
With each crime and every kindness we birth our future.

ID: 1204537 · Report as offensive
Profile ignorance is no excuse
Avatar

Send message
Joined: 4 Oct 00
Posts: 9529
Credit: 44,433,321
RAC: 0
Korea, North
Message 1204540 - Posted: 10 Mar 2012, 12:56:31 UTC

You'd better start over. Clean out the old drivers by uninstalling and using driver sweep, then reinstall the fresh ones. ATI has a habit of not removing all its old drivers which will cause all sorts of running problems for crunching


In a rich man's house there is no place to spit but his face.
Diogenes Of Sinope

End terrorism by building a school

ID: 1204540 · Report as offensive
Profile HAL9000
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 11 Sep 99
Posts: 6096
Credit: 155,220,288
RAC: 49,200
United States
Message 1204541 - Posted: 10 Mar 2012, 12:56:34 UTC - in response to Message 1204536.  
Last modified: 10 Mar 2012, 12:59:12 UTC

Great got OpenCl active now! So the last question for the HD5450 which Astropulse and Multibeam setting should I use for the Lunatics install?

If the card has a Max work group size of 256 or greater then you probably want to use these options in the installer.



If this card is one of the ones with a Max work group size <256 then you would uncheck MultiBeam and choose the other AP option.

To find out what it supports you would open a command prompt and type clinfo. Then scroll up to find a section that looks something like this:
  Platform Name:                                 AMD Accelerated Parallel Processing
Number of devices:                               2
  Device Type:                                   CL_DEVICE_TYPE_GPU
  Device ID:                                     4098
  Board name:                                    AMD Radeon HD 6800 Series
  Max compute units:                             14
  Max work items dimensions:                     3
    Max work items[0]:                           256
    Max work items[1]:                           256
    Max work items[2]:                           256
  Max work group size:                           256

SETI@home classic workunits: 93,865 CPU time: 863,447 hours
Join the BP6/VP6 User Group today!

ID: 1204541 · Report as offensive
Profile Mike
Volunteer tester
Avatar

Send message
Joined: 17 Feb 01
Posts: 29579
Credit: 49,094,761
RAC: 17,066
Germany
Message 1204543 - Posted: 10 Mar 2012, 12:59:33 UTC - in response to Message 1204540.  

You'd better start over. Clean out the old drivers by uninstalling and using driver sweep, then reinstall the fresh ones. ATI has a habit of not removing all its old drivers which will cause all sorts of running problems for crunching


Not neccessary because OpenCL wasn´t installed with old drivers.

With each crime and every kindness we birth our future.

ID: 1204543 · Report as offensive
Profile ignorance is no excuse
Avatar

Send message
Joined: 4 Oct 00
Posts: 9529
Credit: 44,433,321
RAC: 0
Korea, North
Message 1204545 - Posted: 10 Mar 2012, 13:01:36 UTC - in response to Message 1204543.  
Last modified: 10 Mar 2012, 13:02:34 UTC

it's not necessarily the OpenCl that is going to crash the work either.

For ATI driver installs I tend to be a bit over zealous and anal about their installation. It saves time later trying to figure out what failed


In a rich man's house there is no place to spit but his face.
Diogenes Of Sinope

End terrorism by building a school

ID: 1204545 · Report as offensive
1 · 2 · 3 · 4 · Next

Message boards : Number crunching : Correct Lunatic's Settings for AMD HD5450


 
©2016 University of California
 
SETI@home and Astropulse are funded by grants from the National Science Foundation, NASA, and donations from SETI@home volunteers. AstroPulse is funded in part by the NSF through grant AST-0307956.